Yakushi - Akita Limburg

Voeding

Dit is voor mij een van de belangrijkste en moeilijkste onderwerpen om te bespreken. Ik heb zelf minstens 20-25 merken geprobeerd. Sommige met succes, andere met heel tegenvallende resultaten. Zowel geêxtrudeerde brok ( krokante brok) als koudgeperste brok. Het is vooral belangrijk dat U kieste voor een goede kwaliteitsbrok en bij akita's is het belangrijk om een Hypo Allergene brok te nemen. Omdat ze dikwijls reageren op te hoge eiwitwaardes kies ik meestal voor een brok onder de 26% eiwit. Zelf neem ik nooit brok waar kip, kalkoen, rund inzit. Heel veel keuze blijft er dan niet over maar er zijn wel enkele goede brokken beschikbaar die online besteld kunnen worden en nog betaalbaar zijn. Er kan ook zonder probleem kvv ( vers vlees in worstvorm of blok) gevoerd worden.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar vers ( kvv ):Tamenga en Darf. Bij de koudgeperste brok: bv Darf wild.

En bij de geëxtrudeerde brok naar: Britt.

Ik doe meestal 's morgens vers en 's avonds brok. Maar dit is natuurlijk ieder zijn eigen keuze.

Nog enkel tips:

1. Kies vooral voor goede merken zonder granen, mais en soya. Rijst en potatoes is wel ok.

2. Kies voor merken met minstens 30% vlees in.

3. Als een merk bevalt, niet teveel wisselen. En zeker niet ineens wisselen maar langzaam omschakelen anders is de kans op diarree groot.

4. Pups moeten van 2-6 maanden 3-4 voedingen krijgen. De dagelijkse hoeveelheden worden verdeeld over deze 3-4 voedingen.

5. Vanaf 6 maanden-12 maanden 2 voedingen per dag. Vanaf 12 maanden kan eventueel 1 voeding

6. Voer de aanbevolen hoeveelheden maar pas ze aan als u ziet dat de hond te zwaar of te mager wordt. Voer vooral op het oog.

7. Geef 1-2 keer per week snack ivv. een stuk gedroogde paardenbeen. Gedroogde lever, gedroogde oren of dergelijke. Wel commerciele snacks vermijden.

8. Supplementen:

* Calcium Fosfaat: zeer belangrijk wanneer de hond nog aan het groeien is. Het bouwt de beenderen, kraakbeen, tanden enz.. op.

* Fish olie: geef geregeld als u geen verse vis wil geven. Goed voor de vacht.

* Vitamine C: bevorderd de opname van de Calcium fosfaat.

* Biergist: Is rijk aan mineralen vooral aan de antioxidant selenium. Bevordert het spijsverteringssysteem en houd de huid en vacht in goede conditie

* Beta Glukan: Verhoogd het immuunsysteem. Helpt in stresssituaties, tijdens herstelperiodes en na vaccinaties.

* look: Goed voor immuunsysteem en tegen parasieten zoals teken ed.

9. Gedrag tijdens eten is zeer belangrijk. Leer je hond dat je ten alle tijde aan hem kan komen ook als hij aan hett eten is zonder dat hij gromt. Ook wanneer je hem wil voeren moet hij wachten tot jij het toelaat dat hij eet. Ook als je een snack geeft, hij moet dit ten allen tijde kalm aannemen en niet uit je hand sleuren. Zo kunnen  bijtincidenten ontstaan. Ten allen tijde moet jij als persoon boven je hond staan. Anders ontstaan er problemen. Dit is zeker niet met iedere akita laat dat ook duidelijk zijn.